Sri Lankas nationalret er … rice and curry!

Priser på karry og andre krydderier

Slægtskabet med det indiske køkken mærkes tydeligt, men der er også forskelle

Strandene er skønne, kulturen er farverig, menneskene er imødekommende, naturen rummer alt fra vidtstrakt jungle til alskens eksotiske dyrearter. Sri Lanka har det hele, og så har vi ikke engang nævnt maden. For det sri lankanske køkken er en selvstændig grund til at besøge den frodige ø.

Sri Lanka vælter sig i de lækreste råvarer, og de er ekstremt gode til at tilberede dem. 75% af befolkningen er singalesere (mest buddhister), så det er deres mad, der primært spises rundt omkring på øen. En mindre del er tamiler, især i nord, og her er krydringen en lidt anden.

Men krydret er maden. Overalt. Slægtskabet med det indiske køkken mærkes tydeligt: Der spises mange friskbagte fladbrød (roti), mange ris, megen kokos og modne frugter, mange chutneyer, mange karryretter – lige som i Indien. Men alligevel er der forskelle. Det er lige som om, at krydringen på Sri Lanka er en anelse mere intens; som om man bruger endnu flere krydderier i maden, hvis det da overhovedet er muligt.

Nationalretten er – ikke overraskende – rice and curry. Faktisk er rice and curry mange steder nærmest synonymt med et måltid mad. Hvad dette måltid består af, varierer fra egn til egn, fra restaurant til restaurant, fra familie til familie. Alle har deres egen snævre fortolkning af den brede fortælling om rice and curry.

Uanset hvor du bestiller en omgang rice and curry, vil du dog kunne forvente et større antal småretter med nogle helt faste bestanddele:

  • De uundværlige ris, typisk basmatiris.
  • En relativt tynd, men meget krydret karrysovs. Heri svømmer efter værtens eller gæstens valg en delikat tilberedt proteinkilde, oftest okse, svin, fisk eller ged.
  • Diverse salater og chutneyer, nogle milde og venlige andre ildsprudlende, med mindre du har fundet en halvkedelig turistrestaurant, hvor alt er tilpasset vestlige smagsløg.
  • Brød, for eksempel roti.

Kokos vil næsten altid indgå i en eller flere af retterne, og kokos kan jo netop formilde de rasende krydderiguders værste anfald. På Sri Lanka er man nemlig mestre i at opveje det stærkt krydrede med det blide og indsmigrende.

I en rice and curry vil risen, brødet og nogle af chutneyerne og salaterne tage brodden af den kraftige karrysovs og et par af de mere spicy småretter ved siden af. Det er altid spændende, men bliver aldrig farligt. Og det er betydeligt sjovere end at spise en traditionel ris & karry i Danmark.

Sidder du lige nu og får mundvand ved tanken om en krydret karryret, så er der råd for det. Hvorfor ikke lave en lækker Mulligatawny til aften? En helt forrygende karrysuppe, hvori du kan proppe alt fra muslinger til kylling, porrer til fennikel og kokosmælk til piskefløde. Kun fantasien sætter grænserne – men heldigvis vil alle de mange herlige krydderier straks udviske grænserne igen. Velkommen til Det Indiske Ocean.